Bojana prva, Aleksandar peti
na 31. KARATE GRAND PRIX CROATIA

Od 20. do 22. januara 2023. godine u Samoboru se održava 31. KARATE GRAND PRIX CROATIA na kojem su učestvovala dva člana Karate Akademije Bushido – Bojana Mladežić i Aleksandar Boškov. U petak 20. januara održano je takmičenje u svim kata kategorijama. Bojana Mladežić je na ovom izuzetno kvalitetnom takmičenju osvojila prvo mesto u kategoriji kata seniori, dok je Aleksandar Boškov osvojio peto mesto u kategoriji kata juniori.
Bojana Mladežić je u prvom kolu imala čak deset protivnica, ali je u izuzetno teškoj grupi uspela da se plasira u narednu rundu zajedno sa takmičarkama Celo Funda iz Austrije koja je osvajač bronzane medalje u juniorskoj kategoriji sa Svetskog prvenstva u Čileu 2019. godine, Lana Tisa Nadižar iz Slovenije koja je trenutno 30-o plasirana mlađa seniorka sveta i Giulia Marchetti iz Italije. Ove četiri takmičarke su u narednom kolu ponovo odmerile snage i Bojana Mladežić je u direktnom duelu pokazala zašto je godinama unazad naša najbolja seniorka u katama. Pobedila je u ovoj grupi i plasirala se direktno u finale. U finalu se borila protiv Noris Giada, mlade takmičarke iz Italije, i odličnim nastupom osvojila prvo mesto. U ovoj kategoriji nastupila je još jedna takmičarka iz Srbije, osamnaestogodišnja Mina Mešić, članica KK Čukarički Roda iz Beograda koja je takođe imala zapažen nastup i malo je nedostajalo da dve naše predstavnice budu na pobedničkom postolju. Minu Mešić je u borbi za bronzanu medalju pobedila Giulia Marchetti iz Italije.
U juniorskoj kata kategoriji Aleksandar Boškov je imao zapažen nastup i osvojio je odlično peto mesto. Malo je nedostajalo da i on bude na pobedničkom postolju, ali je bez obzira na to, pokazao da je njegova forma konstantna, da iz dana u dan napreduje i da od njega tek možemo da očekujemo vrhunske rezultate. Na ovom takmičenju je pokazao izuzetnu smirenost i odlučnost u trenucima kada je bio prinuđen da radi pod velikim pritiskom što je odlika velikih šampiona. U prvom kolu u njegovoj grupi su bila tri izuzetno kvalitetna takmičara iz Italije, Francesco Valdesi, Marco Massaglia i Vincenzo Pappalardo koji je desetoplasirani na Svetskoj rang listi najboljih juniora sveta, zatim Daniel Nedoroščík iz Slovačke, Tarik Salkić najbolji junior Bosne i Hercegovine i još dva takmičara iz Srbije kadet Vasilije Jakovljević iz SU Spartanci 026 iz Smederevske Palanke i Miloš Purić iz Kluba kontaktnih sportova Borac iz Čačka. U prvom kolu nije bilo iznenađenja i Aleksandar Boškov se bez većih problema i očekivano plasirao u drugi krug zajedno sa Pappalardom, Salkićem i Nedoroščikom. U drugom kolu ovoj četvorici takmičara pridružili su se Dino Huić, najbolji hrvatski takmičar, zatim dva sjajna takmičara iz Italije Gioele Giovagnoni i Leonardo Bombardi i predstavnik Bugarske Denis Aprilov. Aleksandar Boškov je ponovo imao sjajan nastup i zajedno sa Pappalardom, Salkićem i Huićem plasirao se u treće kolo gde je u novom direktnom duelu sa njima odlučivao o tome ko će da se bori za medalje. Treće kolo je bilo neizvesno do samo kraja, jer su sva četiri takmičara sjajno odradila svoje kate. Za nijansu bolji od ostalih je bio Pappalardo koji se plasirao u finale, dok je Boškov, zajedno sa Huićem, dobio priliku da se bori za treće mesto i bronzanu medalju. Salkić je u ovom kolu nažalost morao da završi takmičenje i time osvoji sedmo mesto. Koliko je ovo bila teško grupa govori činjenica da je Salkić jedan od najboljih takmičara sa Balkana i u katama i u borbama. Osvajač je zlatne evropske medalje i ima medalje sa Svetske Youth League. S druge strane Huić je višestruki prvak Hrvatske, osvajač bronzane medalje sa Evropskog prvenstva u Tampereu 2021. godine i iste godine osvajač svetske Youth League za mlade. Na kraju i Pappalardo je tri puta bio trećeplasirani na Svetskoj Youth League 2021. godine u Poreču, zatim iste godine i u Limasolu i na poslednjoj Svetskoj Youth League u Veneciji 2022. godine. U takvoj konkurenciji Aleksandar Boškov je uspeo da se plasira u borbu za treće mesto i bronzanu medalju. To samo govori o njegovoj konstantnoj uzlaznoj formi. Po rečima svih prisutnih na ovom turniru Salkić, Huić i Boškov su sigurno najveći kandidati da u narednim godinama budu predvodnici svojih država na međunarodnim karate takmičenjima i svi su složni u oceni da će sigurno ostaviti veliki trag u kata karate sportu na ovim prostorima. U borbi za treće mesto u tesnom meču Aleksandar Boškov je poražen od Filip Denisa iz Slovačke i na kraju osvaja peto mesto.

Leave a comment