KARATE AKADEMIJA BUSHIDO
NAJUSPEŠNIJI KLUB U KATAMA
(JUNIORI, U21 i SENIORI)
NA ZLATNOM POJASU ČAČKA

Karate Akademija Bushido je danas napravila rezultat vredan pažnje na tradicionalnom 52. internacionalnom karate turniru “Zlatni pojas” u Čačku. Među 2.000 prijavljenih takmičara iz 19 država i u izuzetno jakoj konkurenciji Bojana Mladežić i Aleksandar Boškov su uspeli da osvoje zlatne medalje. Bojana je bila najbolja među seniorkama, a Aleksandar među juniorima. Na takmičenju je učestvovao i Srđan Drljača koji je u svojoj kategoriji dogurao do četvrtfinala. Rezultati naša tri člana i dve osvojene zlatne medalje bile su dovoljne da KARATE AKADEMIJA BUSHIDO bude proglašena za najuspešniji tim u katama kod juniora, mlađih seniora i seniora na “Zlatnom pojasu Čačka”. 

Bojana Mladežić godinama pravi sjajne rezultate. Tako je bilo i na ovom turniru. U konkurenciji seniorki bilo je prijavljeno 22 takmičarke iz sedam država (Turska, Slovačka, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Srbija). U prvom kolu Bojana se sastala sa Aleksandrom Radovanović (KK Napredak Kruševac) i zabeležila pobedu 4:1. U drugom kolu Bojanina protivnica je bila Isidora Borovčanin iz Bosne i Hercegovine, ali je i protiv nje Bojana zabeležila sigurnu pobedu rezultatom 5:0. U trećem kolu Bojanina protivnica je bila Jelena Pavić (KK Mawashi, Novi Sad), ali je i taj meč Bojana dobila bez većih problema sa 4:1 i plasirala se u polufinale. 

 U polufinalnom meču Bojana se sastala sa Janom Vanusanikovom iz Slovačke koja je 24 na svetskoj rang listi. Koliko je ovo bio zanimljiv i težak meč govori i podatak da je Vanusanikova na poslednjem Evropskom prvenstvu bila 11. tako da je ovaj meč očekivano privukao veliku pažnju publike. Obe takmičarke su odlično radile svoje kate, ali je naša Bojana za nijansu bila ubedljivija i sa rezultatom 4:1 se plasirala u finale. I u finalu smo gledali izuzetno zanimljiv meč. Bojanu je tamo čekala sjajna protivnica iz Hrvatske, Sara Malčec, inače višestruka prvakinja svoje zemlje. Ovo je bio i najneizvesniji meč Bojane na ovom turniru. I Sara je imala odlčan nastup na nedavno završenom Evropskom prvenstvu gde je zauzela 15. mesto, ali u finalu Zlatnog pojasa Čačka je poražena od naše Bojane odlukom sudija 4:1. Bojana je na taj način odbranila prošlogodišnju titulu i postala novi/stari pobednik Zlatnog pojasa Čačka.  

Bačka Palanka je odavno poznata po sjajnim sportistima i sjajnim karatistima. Za Bojanu Mladežić već znamo da je dugi niz godina vrhunski takmičar sa sjajnim rezultatima, ali u našoj Akademiji, pored nje, stasavaju neki novi klinci i polako izlaze na veliku scenu. Pred njima je izuzetno težak period prelaska iz juniorskog u seniorski karate, ali smo sigurni da će pod dirigentskom palicom trenera Ivana Kunevskog oni jednog dana postati pravi Bojanini naslednici. Jedan od njih je svakako i Aleksandar Boškov koji ove godine pravi zaista sjajne rezultate u juniorskoj kategoriji. Tako je bilo i na ovom turniru. U juniorskoj kategoriji bilo je ukupno 16 takmičara iz pet država (Nemačka, Slovačka, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija). Aleksandar Boškov se u prvom kolu sastao sa Đorđem Paunovićem (KKS Borac, Čačak) i zabeležio je ubedljivo pobedu 5:0. U drugom kolu čekao ga je Nedoroščik Danijel iz Slovačke, koji je do sada beležio odlične rezultate na svetskoj Karate Youth League u kadetskoj konkurenciji što mu je doneo sjajan plasman na Svetskoj rang listi. Za Aleksandra u ovom meču nije bilo većih problema i sa sigurnih 4:1 plasirao se u polufinale. U polufinalu ga je čekao Vrzić Mišo (KK Mladenovac). Mišo je godinu dana mlađi takmičar i pokazao se kao odličan protivnik, ali to nije bilo dovoljno za plasman u finale. Aleksandar je i u polufinalu zabeležio ubedljivu pobedu. 

A onda finale kakvo se i očekivalo. U drugom delu žreba najbolji je bio Tarik Salkić (KBS Perfekt) iz Bosne i Hercegovine. O njemu smo već pisali kao jednom od najboljih takmičara sa Balkana i u borbama i u katama što je za svaki respekt. Tarik je u polufinalu bio bolji od Filipa Denisa iz Slovačke, trenutno najboljeg juniora ove zemlje koji se nalazi u odličnoj formi. Ipak, Tarik je taj meč dobio i izborio finale sa Aleksandrom. Finalni meč juniora, Aleksandra i Tarika, na ovom turniru je bila prava poslastica za istinske ljubitelje karatea. I jedan i drugi takmičar su sjajno uradili svoje kate. Toliko su bili ubedljivi da je pred sudijama bila zaista teška odluka. Nijanse su odlučivale, a pobedu je odneo Aleksandar Boškov. I pored poraza Tarik je ostavio sjajan utisak i ovu priliku koristimo da čestitamo Tariku na sjajnom nastupu na turniru i da mu poželimo mnogo uspeha na narednim takmičenjima. Što se tiče Aleksandra ovo je za njega bio odličan turnir na kojem je pokazao da kvalitetan rad uvek mora da donese rezultate. Tek smo u prvoj polovini godine i sigurni smo da će on nastaviti da beleži sjajne rezultate. Aleksandar Boškov je nastupio i u seniorskoj konkurenciji, ali je u prvom meču poražen sa tesnih 3:2 od najboljeg slovenačkog mlađeg seniora Sterniše Nejca.

Na kraju pomenimo i da je Srđan Drljača imao zapažen rezultat u mlađim seniorima. U konkurenciji 19 takmičara iz osam država (Turska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, Austrija, Srbija) zabeležio je pobedu protiv Doriana Fafanđela iz Hrvatske, ali je u četvrtfinalu poražen od kasnijeg vicešampiona turnira Aleksandra Zdešića (KK Dinamo, Pančevo). U konkurenciji seniora izgubio je u prvom kolu od Tarika Salkića. 

(pehar namenjen najuspešnijem timu u katama (junior, U21 i senior) na “Zlatnom pojasu Čačka”)

KARATE AKADEMIJA BUSHIDO

Leave a comment