Treninzi u grupi za seniore i juniore odvijaju se u kasnim, večernjim terminima. U njoj rade karatisti koji imaju majstorska zvanja. Takođe, u ovoj grupi treninzi se rade na različite načine.

usavršavanje tehnike i snaga predstavljaju osnov dobrog takmičara

Tehnički treninzi (pravilnost tehnika udaraca i blokova), specifični treninzi snage, izdržljivosti, brzine, eksplozivnosti. U ovoj grupi radimo sa takmičarima koji se pripremaju za najvažnija takmičenja u sezoni. Prevashodni plan i program usmeren je ka tome da se tempira forma za velika takmičenja. Iz tog razloga je veoma važno da se trenažni proces unapred pripremi, jer su makro i mikrociklusi izuzetno važni za najbolje tempiranje forme. Pre sezone sa ovom grupom radimo osnovu, bazu, kao i statiku koja je preventiva i najbolji ulazak u ozbiljne i kompleksne treninge. Treninzi okvirno traju od 60 do 90 minuta, a ukoliko se spremaju za važna takmičenja, onda se trenira i više puta dnevno. 

U ovoj grupi treninge radimo sa partnerom kao i sa specifičnim rekvizitima koji nam pomažu da pravilno usavršimo najjače pokrete u kati. Radimo i na ekipnoj disciplini kata (kata timova), kao i bunkaiu. Bunkai je prikaz kate koji se radi sa kolegama iz tima. Tim sačinjava 3 (tri) pojedinca. Bunkai je borba i sadrži osnovna bacanja, padove, udarce i blokove. Performans koji takođe sadrži balans, ujednačenost, snagu, brzinu, preciznost, agilnost i eksplozivnost.

šampioni se ne prave u salama za treninge. Šampioni se prave od nečega što imaju duboko u sebi, želje, sna, vizije. Moraju imati talenat i volju. Ali volja mora biti jača od veštine. 

Muhammad Ali

Leave a comment